Upalny dzień? Chia i Quinoa, które odświeżą i dodadzą radości :) czyli lekki deser po delikatnym lunchu.


Jak cudownie jechać klimatyzowanym autem do pracy słuchając radia, w którym co chwila alert o upale w całym kraju. Wreszcie. Po zimnie, chłodzie, wietrze, deszczu, opadających mokrych liściach, przemakających butach jest - wyczekane lato. Czekaliśmy na nie długo, ale szybko też zaczęliśmy na nie narzekać :) Że za gorąco, że nie ma klimatyzacji, że dom się nagrzewa i w ogóle człowiek się poci. Dość tego! Pora na letnie odświeżenie! Pyszna letnia i zdrowa sałatka i cudowny zimny deser nasycą latem najbardziej wytrwałych i uspokoją i schłodzą miłośników zimy.
Sałatka z bobu i komosy

Sałatka z komosą ryżową (inaczej Quinoa), tuńczykiem i bobem

Zaczynamy sałatkę od przygotowania dwóch rondelków z gorącą, lekko osoloną wodą. Do jednego wrzucamy bób (według uznania, jeśli chodzi o ilość) oraz komosę ryżową (na dwie szklanki wody, 1 szklanka komosy). Komosę gotujemy 15 minut pod przykrycie. Bób około 5 minut.

Gdy bób już odcedzony przelewamy go zimną wodą, by lepiej nam się go obierało. Obrany wrzucamy do salaterki. Mieszamy z ugotowaną komosą ryżową oraz dokładamy tuńczyka z puszki. Wkrajamy pęczek natki pietruszki i pęczek szczypiorku drobnego. Solimy, pieprzymy i dodajemy oliwy z oliwek :) Lekko, zdrowo i zielono! Smacznego!

Uwaga :) Zarówno bób jak i komosę możemy ugotować sobie dzień wcześniej. Wówczas przyrządzenie sałatki do pracy jest ekspresowe. 


Po lunchu przyszedł czas na lekki i i łatwy w transporcie deser z nasionami chia. Warto zrobić go wieczorem by na rano był już gotowy. 

Deser z mleka kokosowego z nasionami chia

Deser z chia z borówkami
i malinami

Potrzebujemy:
1 puszkę mleczka kokosowego
1 małą szklankę mleka owsianego ok. 150ml (lub innego roślinnego mleka)
4 łyżki nasion chia
1 łyżka syropu z agawy
Pół opakowania borówek
Pół koszyczka malin
łyżeczka kakao do posypania
4 słoiczki (w których deser umieścimy i będziemy mogli wziąć do pracy)

W misce mieszamy mleko kokosowe, mleko roślinne, syrop z agawy i nasiona chia. Wymieszane zostawiamy w lodówce na 4-8h. Po upływie tego czasu na dnie słoiczków umieszczamy maliny, dodajemy masę z mleka i chia i dekorujemy borówkami i kakao. Jemy schłodzony :) Można trzymać w lodówce przez 2-3 dni.




Komentarze