Jabłko dobre na wszystko - chwila o odmianach i rodzajach :)

W weekend wracając z moich rodzinnych Kielc, postanowiliśmy pojechać przez lasy w celu kupienia grzybów.. Tak grzybów - wiem, że powyższe zdjęcie to jabłka :) I tak jechaliśmy, jechaliśmy, nie spotykając na naszej drodze żadnego grzybiarza - aż naszym oczom ukazały się sady okolic Grójca, Drzewicy oraz Nowego Miasta nad Pilicą. Tak właśnie zamiast grzybów weszliśmy w posiadanie 4kg jabłek najrozmaitszych gatunków oraz kilograma węgierek. A zatem dziś o jabłkach - naszym dobrze narodowym, które powinniśmy wspierać - jeść i kupować!

Dziś słów kilka o rodzajach jabłek. Zainspirowała mnie to tego artykułu niezwykle miła Pani - którą serdecznie pozdrawiam - która owe jabłka przy drodze sprzedawała. Opowiedziała o rodzajach, o mądrym łączeniu jabłek w przetworach - tak by nie dosypywać cukru, a mieć naprawdę dobrze zbilansowane w smaku smażone jabłka i dżemy :) Aby łatwiej było je kategoryzować podzielę je na: kolory oraz najlepsze ich wykorzystanie, jak również wskażę z jaką odmianą najlepiej łączyć. 

← Malinówka inaczej Kalwila Czerwona Jesienna :)

Opis: Biały miąższ, lekko marmurkowy. Chrupiący i soczysty. 

Kolor: bordowe, jednokolorowe, pokryte woskie, po wypolerowaniu świecące z malinowym/fioletowym poblaskiem.

Do czego wykorzystać i z czym łączyć: najlepiej do codziennego jedzenia, malinowy zapach sprawi, że dzieciaki chętnie wezmą je do szkoły. Dobrze sprawdzi się również do wyciskania soków. 


← Lobo

Opis: Jesienna odmiana jabłek, pochodząca z Kanady, na polskich stołach i w Polskich sadach od lat 70-tych. Cieszy się największą popularnością, jest bardzo odporna na uszkodzenia i szkodniki. Miąższ soczysty, kruchy, słabo aromatyczny, kwaskowato-słodki.

Kolor: Mieszany - mix czerwieni, żółci, z nutą limonkowej zieleni. 

Do czego wykorzystać i z czym łączyć: Dobrze poddaje się termicznej obróbce. Idealnie sprawdzi się w racuchach lub w kompocie. 

← Ligol

Opis: Prawdziwy Polak wśród jabłek. Odmiana wyodrębniona w Skierniewicach, po raz pierwszy wyhodowana w 1963. Jabłko podatne na zarazy - bardzo mocno pryskane - zawsze należy je myć przed spożyciem. Słodkie, z lekko "ziemniaczanym" miąższem. Nie nadają się do długiego przechowywania - marszczą się i brązowieją.

Kolor: Dominujący jest zielony, pistacjowy kolor, z wybarwieniami czerwonymi od strony nasłonecznienia. 

Do czego wykorzystać i z czym łączyć:  na codzień do jedzenia, do racuchów, dodatek do sosów i chutneyów - rozgotowują się na "papkę".

← Delikates

Opis: Poznańskie jabłka z wyraźnym czerwonym rumieńcem, smak słodko-kwaśny, a miąższ drobnoziarnisty. Powszechnie lubiane.
Kolor: Zielono-czerwone. 

Do czego wykorzystać i z czym łączyć:  do ciast, jako dodatek np. do powideł, dobre do suszenia. 

← Szampion - zwane również Czempionami

Opis: Późne jesienne jabłka, odporne na mróz. Po zakupie mogą być przechowywane w lodówce lub na balkonie i długą nie tracą swojej świeżości i chrupkości. 

Kolor: Zielono-czerwone. Z lekkim delikatnym rumieńcem. 

Do czego wykorzystać i z czym łączyć:  Smak słodki, pokrewny do gruszki. Nadają się do przetworów, smażenia, ucierania, szybko brązowieją - należy dodawać odrobinę cytryny. Doskonale dosładzają potrawy. 

← Gravensteiner czyli Grafsztynek :)

Opis: Pochodzące z Danii, jesienne, wrześniowe jabłko. 

Kolor: zielone w czerwone podłużne łatki


Do czego wykorzystać i z czym łączyć:  do jedzenia na surowo, ale też na nalewki, przetwory, do smażenia oraz do szarlotki. Mają ciekawy, anansowy smak więc można je łączyć z jabłkami słodkimi, jak Ligol i smażyć. 

← Boskoop - lub inaczej "Piękna z Boskoop"

Opis: Pochodzące z Holandii jabłko, lubiące mokre, bagniste sady. W miejscowości Boskoop można odwiedzić jego muzeum :)

Kolor: zielono-żółte w czerwone łatki plamki, o lekko matowej szorstkiej skórce (nie tak jak szara reneta). 


Do czego wykorzystać i z czym łączyć:  jabłko to ma bardzo niską zawartość cukru - jest idealne dla moich koleżanek z pracy, które są obecnie na detoksie cukrowym :) Nadaje się do przecierów, wina, cydru, ciast, deserów.

← Papierówka

Opis: Papierówka nazywana jest również oliwką inflancką. Jest najbardziej popularnym jabłkiem Europy i moim ulubionym.

Kolor: jednolita, żółto-zielona, jasna. Miąższ jasny, lekko kwaśny.


Do czego wykorzystać i z czym łączyć: Warto dodawać do przetworów, dżemów, na szarlotkę, na kompocik, do nalewki. Do łączenia ze słodkimi odmianami, do bigosu wegańskiego - nadaje ciekawego smaku.
 

← Szara reneta

Opis: Jabłko dawne - jej pochodzenie datuje się na 1650 rok a krajem z którego się wywodzi jest Francja. Miąższ zielono-żółty, kwaskowaty, lekko winny.

Kolor: Oliwkowo-szara skórka, gruba i chropowata. 


 Do czego wykorzystać i z czym łączyć: Idealna na przetwory, ale również do suszenia i do ciast. Najlepsze jabłka na szarlotkę :

 

Na rynku dostępnych jest również mnóstwo nowych odmian. Powstają one cały czas. Dlaczego warto jeść odmiany dawne znajdziecie w Bio-kurierze.pl link . 

Smacznego jabłkowania!

Komentarze