Tani luksus - czyli deska serów dla biedoty!


Deska serów dla biedoty, czyli wizyta w Biedronce :)
Deska serów - to już brzmi jak przepis na udany wieczór, sukces kulinarny czy zdobytą miłość. Gwarant sukcesu, o ile nie przygotujemy jej dla osoby z nietolerancją laktozy i uczuleniem na taniny - czyli czerwone barwniki wina :)
Jest kilka zasad jak taką deskę przygotować. Ja dziś przedstawię Wam krótką instrukcję obsługi serów z Biedronki, z których możemy wyczarować mistyczną deskę serów. Pamiętać należy o kilku elementach jak: wyjęcie deski, zakup serów i dodatkowych do niej i jak zawsze, dużej ilości wina.


1. Do degustacji potrzebujemy kilku gatunków i rodzajów sera

Proponuję:

  • pleśniowy (np. camembert, brie)
  • miękki o intensywnym zapachu (np. romadur lub limburski), 
  • półtwardy (np. cheddar, mimolette, Grand Radamer)
  • twardy (np. Bursztyn, parmezan)
Lista zakupów:
- Ser Camembert Presidént Naturalny Biedronka - 4,2 PLN
- Ser Taleggio D.O.P Galbani, 200g Biedronka - 8,5 PLN
- Ser Cheddar Światowid Biedronka, są 2 rodzaje: 10 i 14 miesięcy dojrzewania - 5,9 PLN
- Ser Grana Padano, dojrzewający min. 20 miesięcy, 200 g Biedronka - 11 PLN
- Ser Mozarella 125g Biedronka - 3,2 PLN

Koszt serów: 32,8 PLN

2. Wyjmujemy je 1 godzinę przed podaniem z lodówki- nie podjadamy!

3. Jak kroimy?
  • sery okrągłe, kwadratowe i trójkątne kroimy tak jak tort
  • sery podłużne – w plasterki o grubości ok. 0,5 centymetra
  • sery pleśniowe kroimy ukośnie na małe kawałki, 
  • małe okrągłe serki wystarczy przekroić na pół
  • sery kremowe najwygodniej kroi się gorącym, suchym nożem.
Sery twarde, takie jak Bursztyn, parmezan czy Grana Padano, w żadnym wypadku nie powinny być krojone nożem - wówczas ich smak nie jest w pełni eksponowany. Powinny być łupane dłońmi.

4. Pamiętamy o odstępach na desce, by smaki się nie mieszały

5. Dodatki do serów, które możemy wykorzystać:

  • winogrona białe i czerwone
  • wszystkie orzechy np. włoskie, laskowe, pistacjowe, nerkowce, pekan, migdały
  • pomidorki koktajlowe
  • figi świeże lub suszone
  • suszone owoce: rodzynki, żurawina, plastry jabłek, śliwki
  • gruszkę
  • suszone pomidory
  • oliwki
  • bagietka
  • konfitura owocowa np. cebuli, pigwy, żurawiny
  • wino 
Życzę miłej zabawy z serami :)

Komentarze