Dziś coś wyjątkowego dla wszystkich wielbicieli kawy. Artykuł ten dedykuję mojej Przyjaciółce Justynie, która bez dobrej kawy nie rozpocznie swojego dnia. Kawa jest jedną z niewielu używek, od której używania nie są nas w stanie odciągnąć ani słynne zdrowojedzące celebrytki, ani dietetycy. Jest bazą nie tylko naszego dnia, ale też wielu deserów oraz drinków. Dziś przewodnik po wszystkich jej opcjach – tak by w kawiarni wiedzieć o co pytają nas bariści i wybrać coś wyjątkowego. 

Espresso 
Espresso (znane również jako “krótka czarna kawa”) to podstawa i jednocześnie najbardziej znany typ kawy. Jest to nic innego jak shot mocnej kawy, powstałej pod wysokim ciśnieniem pary podany w małej filiżance do espresso. We Włoszech bardzo popularny, Włosi piją ich kilka w ciągu dnia celem podniesienie poziomu energii. Na ogół podawane z małą wodą. 

Kiedy ją wypić i po co nam ona?
Woda służy oczyszczeniu smaku, dlatego część wody pijemy przed espresso. Możemy zostawić sobie drugą jej część na po – jeśli nie chcemy cieszyć się jej smakeim zbyt długo.

Podwójne espresso (Doppio)
Podwójne espresso (inaczej “Doppio”) to nic innego jak dwa shoty kawy umieszczone w filiżance do espresso. Zasada z wodą dokładnie taka sama jak w przypadku espresso 😊

Macchiato – rozróżniamy w wersji short i long
Krótkie macchiato bazuje na espresso, zaś długie za swoją bazę ma espresso dopio. Zawsze z dodatkiem kropli mleka lub pianki mlecznej, która lekko równoważy ostry smak espresso. Jest to nic innego jak espresso z kleksem mleka, splamione mlekiem w dosłownym tłumaczeniu. Podawane w filiżance do espresso lub niskiej szklance. Idealne macchiato ma trzy warstwy kolorystyczne.  Dolna ciemna warstwa espresso, środek lekko zmieszanej kawy z mlekiem oraz kołderka z pianki mlecznej. 

Ristretto
Ristretto to nic innego jak espresso rozcieńczone dokładnie taką samą ilościa wody – nie jest to uzupełniona woda, tylko kawa przelana dodatkową ilością wody. Podawane w filiżance.

Americano czyli długa czarna kawa
To nic innego jak ciepła woda uzupełniona 1 shotem espresso. Kolejność jest odwrotna niż w ristretto. W pierwszej kolejności bieżemy filiżankę, uzupełniamy ją w 2/3 wrzątkiem i następnie dolewamy espresso.
Cafe Latte – czyli najbardziej popularna kawa w polskich kawiarniach
Polacy rozkochali się w Latte. Bazą tej kawy jest espresso, jednak jest ono uzupełnione ciepłym, spienionym mlekiem i pianką mleczną. Rozpoczynamy poprzed dodanie 1 shota espresso do wysokiej szklanki, następnie uzupełniamy całość podgrzanym mlekiem. Na końcu, w górnej warstwie dodajemy około 1 cm pianki mlecznej.
Cafe Latte w USA można spotkać również w ceramicznym lub porcelanowym kubku.

Cappuccino 
To rodzaj kawy zbliżony do latte. Kluczową różnicą jest ilość pianki mlecznej oraz mielona czekolada dodanan na górze. Dodatkowo również inny jest sposób podania. Podajemy je w kubku lub filiżance. Bazą jest espresso, do którego dodajemy podgrzanego mleka, 2-3 cm pianki mlecznej oraz szczyptę czekolady na górę.



Flat White
Flat white – a dokładniej Iced Flat White – to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj kawy. Został on jako pierwszy stworzony w Australii. Robiony jest w sposób zbliżony do cappucino nie ma jednak pianki oraz czekolady. W wersji Iced dodatkowo dodane jest kilka kostek lodu, dzięki czemu jest to kawa mocno odświeżająca. Flat White jak i Iced Flat White to kawy podawane w szklance o połowę mniejszej niż wysokie do latte.

Mocha
To kawowe połączenie pomiędzy cappuccino i czekoladą. W pierwszej kolejności dodajemy espresso, które łączymy ze sproszkowaną czekoladą. Następnie całość uzupełniamy ciepłym mlekiem i pianką (2-3 cm) oraz lekko pruszymy czekoladą. Podawana jest w wysokiej szklance.

Affogato 
Na koniec Affogato czyli deser kawowy. Bazą jest espresso lub espresso doppio. Następnie dodawana jest do niego 1 gałka lodów waniliowych. Na ogół podawane w filiżance.


Pysznej kawy dla Was i miłego relaksu z jej przygotowania :)




Komentarze