Dla wszystkich, którzy w ostatnim czasie pytali o chlebek bananowy - oto mój przepis na chlebek, gotowy w 30 minut :)
Składniki:
1,5 szkl mąki orkiszowej - od Konrada :) Ale może być każda inna, choć ta od Konrada, naszego Przyjaciela jest niezawodna :)
1 jajko
1 łyżka cukru brązowego
4 duże dojrzałe banany, mogą być już naprawdę stare :)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki oleju
Garść orzechów włoskich i garść orzechów pinii
Jak to zrobić?
Podstawowa zasada jak przy muffinkach: najpierw mokre, potem suche, potem razem :)
Do miski blendera wbijam jajko, dodaję olej i banany, miksuję wszystko (banany można też wcześniej rozgnieść widelcem).
Do mokrych składników przesiewam suche: mąkę, sodę, dodaję cukier. Miksuję wszystko chwilę, tylko do momentu aż wszystkie składniki połączą się. Dodaję pokruszone w dłoniach orzechy.
Ciasto wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki. Piekę 25 minut, do suchego patyczka :)
Składniki:
1,5 szkl mąki orkiszowej - od Konrada :) Ale może być każda inna, choć ta od Konrada, naszego Przyjaciela jest niezawodna :)
1 jajko
1 łyżka cukru brązowego
4 duże dojrzałe banany, mogą być już naprawdę stare :)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki oleju
Garść orzechów włoskich i garść orzechów pinii
Jak to zrobić?
Podstawowa zasada jak przy muffinkach: najpierw mokre, potem suche, potem razem :)
Do miski blendera wbijam jajko, dodaję olej i banany, miksuję wszystko (banany można też wcześniej rozgnieść widelcem).
Do mokrych składników przesiewam suche: mąkę, sodę, dodaję cukier. Miksuję wszystko chwilę, tylko do momentu aż wszystkie składniki połączą się. Dodaję pokruszone w dłoniach orzechy.
Ciasto wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia blachy keksówki. Piekę 25 minut, do suchego patyczka :)
Komentarze
Prześlij komentarz