Rösti – szwajcarski placek ziemniaczany - czyli wariacja na temat starych ziemniaków :)

Rösti – szwajcarski placek ziemniaczany to smak, który znajdziesz w większości restauracji w kraju. Nie jest to nic trudnego, a na pewno przyczyni się do uratowania ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu - od dziś stare ziemniaki nie będą musiały być kopytkami, będą mogły być Rösti – a to brzmi luksusowo :)


Składniki:


  • 500 g zimnych ziemniaków, ugotowanych dzień wcześniej,
  • utartych na tarce, na dużych oczkach

  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g masła
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • szczypta soli do gotowania ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta pociętej natki pietruszki

  • Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, zimne trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do nich 1 jajko, sól. Na małej patelce szklimy cebulkę i czosnek na odrobinie masła. Mieszamy wszystko w misce. Następnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy placek ziemniaczany, a'la Szwajcaria. Gdy placek jest już złoty, przekładamy na drugą stronę. Jemy opruszony natką pietruszki :)

    Rösti podajemy na patelni, talerzu lub w towarzystwie mięsa i sosu lub kiełbaski z patelni i pysznego zimnego piwka. Wtedy smakuje najlepiej :)

    Komentarze