Rösti – szwajcarski placek ziemniaczany to smak, który znajdziesz w większości restauracji w kraju. Nie jest to nic trudnego, a na pewno przyczyni się do uratowania ziemniaków, które zostały z wczorajszego obiadu - od dziś stare ziemniaki nie będą musiały być kopytkami, będą mogły być Rösti – a to brzmi luksusowo :)
Składniki:
Ziemniaki ugotowane dzień wcześniej, zimne trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do nich 1 jajko, sól. Na małej patelce szklimy cebulkę i czosnek na odrobinie masła. Mieszamy wszystko w misce. Następnie rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy placek ziemniaczany, a'la Szwajcaria. Gdy placek jest już złoty, przekładamy na drugą stronę. Jemy opruszony natką pietruszki :)
Rösti podajemy na patelni, talerzu lub w towarzystwie mięsa i sosu lub kiełbaski z patelni i pysznego zimnego piwka. Wtedy smakuje najlepiej :)
Komentarze
Prześlij komentarz