Hummus paprykowy - krótka egipska przygoda..



Hummus paprykowy

Składniki:
2 puszki cieciorki
2 łyżki tahini (ja swoje robię w thermomixie)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ostra papryczka jalapeńo
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz i sól do smaku
2 papryki czerwone

Zaczynamy od papryki, bo to ona zajmie nam najwięcej czasu. Pokrojoną w spore łódeczki wkładamy do pieca nagrzanego do 150 stopni na 20 minut, skrapiamy wcześniej oliwą z oliwek lub innym ulubionym olejem (ja kocham sezamowy). Czekamy aż papryka się upiecze a jej skórka miejscami będzie brązowa. Wtedy miękką paprykę (jeszcze ciepłą) wkładamy do woreczka foliowego i ściśle wiążemy. Podrzucamy woreczkiem, następnie po około 3 minutach odwiązujemy i z łatwością zdejmujemy skórę z upieczonej papryki/

Następnie wsypujemy do miksera/blendera/thermomixu cieciorkę z 2 puszek. Dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek i ucieramy wszystko na bardzo gładką masę. Do wymieszanej masy dodajemy upieczoną paprykę ze zdjętą skórką, dodajemy odrobinę papryczki jalapeńo - chyba że lubimy ostre, wtedy dodajemy więcej. Wszystko ucieramy razem. Doprawiamy pieprzem i solą. Przekładamy całość do pojemnika hermetycznego - polewamy z góry oliwą. Tak zrobioną pastę możemy przechowywać nawet tydzień i zastąpić nią masło, lub stosować jako dip do przekąsek.

A na koniec, na samą górę kładziemy listek rozmarynu, bazylii lub dowolnego innego zielska, robimy zdjęcie i wrzucamy na blog :) Potem można jeść!

Komentarze