Chipsy, popcorn i nachosy - czym je zastąpić by nie zwariować zimą, a latem nie obudzić się grubszym o 5kg..


Temat gorący tak jak lipcowy słoneczny dzień, lub jak wyprzedaże w Domach Centrum. Czyli jakie przekąski wybierać, żeby zastąpić swoje ulubione chrupiące serowo-cebulowe chipsy? Odpowiedź, która się nasuwa jest oczywista - czyli zmiana smaku chipsów na drugi co do preferencji, czyli np. solone - ale ona nie rozwiązuje problemu.. 

Zima długa, ciemna, sprzyja oglądalności seriali oraz konsumpcji przekąsek niezdrowych, solonych, ale jakże smacznych. Sprzyja ona również przyrostowi naszej wagi, co znacząco oddala nas od 4B - czyli Best Bikini Beach Body. Nim przedstawię kilka pomysłów, na nieco zdrowsze chrupanie niż popcorn, chipsy i nachosy kilka interesujących faktów:

  • 100g chipsów serowo-cebulowych dostarcza 2g soli - czyli 40% dziennego zapotrzebowanie
    (bądźmy szczerzy, na 100g nigdy się nie kończy)
  • Chipsy i inne smażone skrobiowe przekąski (np. frytki) zawierają bardzo dużo akrylamidu, czyli kancerogennego związku chemicznego powstającego podczas smażenia i pieczenia w tzw. reakcji Maillarda
    (dla wszystkich tych, co kochają wiedzę nieprzydatną i wykorzystują ją w tzw. towarzystwie)
  • Chipsy, nachosy i popcorn należą do grupy przekąsek zwanych moreishness - czyli silnie uzależniających przekąsek, których chcemy jeść więcej i więcej i więcej
    (dlatego nigdy nie kończy się na 100g :) )
Zapraszam Was do zapoznania się z listą przekąsek zastępczych, która u mnie się sprawdziła lub nie:

Na szybko: do 30 minut
  • pieczone kasztany by Piotruś - pycha , kasztany nacinamy w krzyżyk i wkładamy do pieca nagrzanego na 200 stopni na 20 minut - z winem smakują najlepiej na świecie!
  • chipsy z batatów - pycha jeśli ktoś lubi lekko słodkie smaki
  • frytki z batatów by Justynka - z ziołami prowansalskimi i w oliwie - pycha 
  • cukinia grillowana skropiona olejem sezamowym i sosem sojowym - pycha
  • warzywa pocięte w słupki (marchewka, seler naciowy) z sosem czosnkowym/sosem tzatziki - pycha
  • oliwki jedzone prosto ze słoiczka - no tu nie mam zdania, ale jak nie ma nic w domu to lepiej je zjeść niż iść po chipsy
  • suszone mango - pycha, bardzo polecam
  • chipsy z buraków, jabłek, bananów - fuj ja nie przepadam, ale jest to opcja
  • chipsy z jarmużu - fuj ja nie przepadam, ale jest to opcja, gdy ktoś chce bardzo zdrowo i fancy

Na wolno: do 60 minut

Życzę Wam wszystkim, by przy kolejnej paczce chipsów lub misce popcornu pomyśleli o sobie i o innych możliwościach, których dostarcza Wam Wasza lodówka i wyobraźnia!

Smacznego i zdrowego!

Komentarze

Prześlij komentarz