Kwiaty jadalne - czyli odkryj w sobie tajemną moc!


Ostatnio na polskim rynku książek ukazuje się coraz więcej pozycji związanych z nowościami w kuchni. Niedawnym trendem są kwiaty, służące do ozdoby potraw, a które jednocześnie są kwiatami jadalnymi.
Oczywiście! Bajki z dzieciństwa o czarownicach, które z kwiatów i pazurów przygotowują eliksiry oraz mityczne babki zielarki zbierające zielsko, aby ktoś się w nas zakochał nie pomagają w prowadzaniu tych nowości - ale ja dziś zachęcam z całego serca - dziś i Ty pobaw się w czarownicę w swojej kuchni!
Poniżej lista kwiatów, które śmiało możesz używać do jadalnej dekoracji swoich potraw - jak również do sałatek jako ich cenny element. Zapomnij o skomplikowanych ozdobach z marchewki i moich ulubionych weselnych rybkach z owoców ;)

Lista jadalnych kwiatów:
aksamitka (Tagetes),
anyż (Pimpinella),
bazylia pospolita (Ocimum basilicum),
begonia (Begonia),
bez lilak (Syringa vulgaris),
bez czarny (Sambucus nigra),
bratek ogrodowy (Viola ×wittrockiana)
chaber bławatek (Centaurea cyanus),
cykoria podróżnik (Cichorium intybus),
czosnek (Allium sativum),
dynia zwyczajna (Cucurbita pepo),
fiołek trójbarwny (Viola tricolor),
fiołek wonny (Viola odorata),
fasola wielokwiatowa (Phaseolus coccineus),
goździk ogrodowy (Dianthus caryophyllus),
groszek jadalny (Pisum sativum),
hibiskus (Hibiscus),
kolendra (Coriandrum sativum),
komosa strzałkowata (Chenopodium bonus-henricus),
koniczyna biała (Trifolium repens),
koniczyna łąkowa (Trifolium pratense),
koper ogrodowy (Anethum graveolens),
lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia),
lebiodka (Origanum),
liliowiec ogrodowy (Hemerocallis),
męczennica (Passiflora),
mniszek lekarski (Taraxacum officinale),
mieczyk (Gladiolus),
mięta (Mentha),
nagietek lekarski (Calendula officinalis),
nasturcja większa (Tropaeolum majus),
niecierpek Waleriana (Impatiens walleriana),
ogórecznik lekarski (Borago officinalis),
ostropest plamisty (Silybium marianum),
pierwiosnek (Primula),
pomarańcza gorzka (Citrus aurantium),
prawoślaz lekarski (Althea officinalis),
pelargonia (Pelargonium),
prawoślaz wysoki (Althea rosea),
pysznogłówka dwoista (Monarda didyma),
robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia),
róża (Rosa),
rumianek pospolity (Chamomilla recutita),
słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus),
stokrotka pospolita (Bellis perennis),
szałwia błyszcząca (Salvia splendens),
szałwia lekarska (Salvia officinalis),
szczypiorek (Allium schoenoprasum),
ślaz dziki (Malva sylvestris),
tymianek (Thymus vulgaris),
wiązówka błotna (Filipendula ulmaria),
wiciokrzew japoński (Lonicera japonica),
wiesiołek dwuletni (Oenothera biennis),
wrzos zwyczajny (Calluna vulgaris).

Zdecydowanie NIE JEMY TRUJĄCYCH KWIATÓW jak: azalie, chryzantemy, groszek pachnący, hortensje, konwalie, oleandry, różaneczników. 

Komentarze