Ostatnio na polskim rynku książek ukazuje się coraz więcej pozycji
związanych z nowościami w kuchni. Niedawnym trendem są kwiaty, służące do
ozdoby potraw, a które jednocześnie są kwiatami jadalnymi.
Oczywiście! Bajki z dzieciństwa o czarownicach, które z kwiatów i
pazurów przygotowują eliksiry oraz mityczne babki zielarki zbierające zielsko,
aby ktoś się w nas zakochał nie pomagają w prowadzaniu tych nowości - ale ja
dziś zachęcam z całego serca - dziś i Ty pobaw się w czarownicę w swojej
kuchni!
Poniżej lista kwiatów, które śmiało możesz używać do jadalnej dekoracji swoich potraw - jak również do sałatek jako ich cenny element. Zapomnij o skomplikowanych ozdobach z marchewki i moich ulubionych weselnych rybkach z owoców ;)
Poniżej lista kwiatów, które śmiało możesz używać do jadalnej dekoracji swoich potraw - jak również do sałatek jako ich cenny element. Zapomnij o skomplikowanych ozdobach z marchewki i moich ulubionych weselnych rybkach z owoców ;)
Lista jadalnych kwiatów:
aksamitka
(Tagetes),
anyż
(Pimpinella),
bazylia
pospolita (Ocimum basilicum),
begonia
(Begonia),
bez lilak
(Syringa vulgaris),
bez czarny
(Sambucus nigra),
bratek
ogrodowy (Viola ×wittrockiana)
chaber
bławatek (Centaurea cyanus),
cykoria
podróżnik (Cichorium intybus),
czosnek
(Allium sativum),
dynia
zwyczajna (Cucurbita pepo),
fiołek
trójbarwny (Viola tricolor),
fiołek wonny
(Viola odorata),
fasola
wielokwiatowa (Phaseolus coccineus),
goździk
ogrodowy (Dianthus caryophyllus),
groszek
jadalny (Pisum sativum),
hibiskus
(Hibiscus),
kolendra
(Coriandrum sativum),
komosa
strzałkowata (Chenopodium bonus-henricus),
koniczyna
biała (Trifolium repens),
koniczyna
łąkowa (Trifolium pratense),
koper
ogrodowy (Anethum graveolens),
lawenda
wąskolistna (Lavandula angustifolia),
lebiodka
(Origanum),
liliowiec
ogrodowy (Hemerocallis),
męczennica
(Passiflora),
mniszek
lekarski (Taraxacum officinale),
mieczyk
(Gladiolus),
mięta
(Mentha),
nagietek
lekarski (Calendula officinalis),
nasturcja
większa (Tropaeolum majus),
niecierpek
Waleriana (Impatiens walleriana),
ogórecznik
lekarski (Borago officinalis),
ostropest
plamisty (Silybium marianum),
pierwiosnek
(Primula),
pomarańcza
gorzka (Citrus aurantium),
prawoślaz
lekarski (Althea officinalis),
pelargonia
(Pelargonium),
prawoślaz
wysoki (Althea rosea),
pysznogłówka
dwoista (Monarda didyma),
robinia
akacjowa (Robinia pseudoacacia),
róża (Rosa),
rumianek
pospolity (Chamomilla recutita),
słonecznik
zwyczajny (Helianthus annuus),
stokrotka
pospolita (Bellis perennis),
szałwia
błyszcząca (Salvia splendens),
szałwia
lekarska (Salvia officinalis),
szczypiorek
(Allium schoenoprasum),
ślaz dziki
(Malva sylvestris),
tymianek
(Thymus vulgaris),
wiązówka
błotna (Filipendula ulmaria),
wiciokrzew
japoński (Lonicera japonica),
wiesiołek
dwuletni (Oenothera biennis),
wrzos
zwyczajny (Calluna vulgaris).
Zdecydowanie NIE JEMY TRUJĄCYCH KWIATÓW jak: azalie, chryzantemy,
groszek pachnący, hortensje, konwalie, oleandry, różaneczników.
Komentarze
Prześlij komentarz