Grill and fun!



Na polskie drogi ruszyliśmy wspólnie – wszyscy razem, w jednym wolnym tempie. Zaczęło się od majówki, potem czerwcówka i tak oto płynnie weszliśmy w sezon grillowy. I trwa. Trwać będzie aż do pierwszego śniegu najpewniej.. bo my, Polacy grillowanie kochamy!

Ale nie grillujemy już jak dawniej. Nie używamy tylko kiełbasek i karkówki. Dziś na grillach możemy przygotować praktycznie wszystko. A co z tęsknotą za grillem uczynić mają wegetarianie? Dziś kilka pomysłów dla nich, by grillowanie było również ich sposobem spędzania czasu.

Cukinia z wędzonym tofu i oscypkiem
Cukinie dokładnie myjemy, kroimy na pół oraz przekrajamy wzdłuż na łódeczki. Nie obieramy jej ze skórki – będzie ona dla nas miseczką. Wyjmujemy gniazda nasion. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny oraz odrobiną oliwy. Drobno pokrojone wędzone tofu umieszczamy w środku – doprawiamy lekko solą oraz pieprzem. Układamy na tacce grillowej lub folii aluminiowej. Pieczemy aż do miękkości. Na tarce ścieramy oscypek. Już miękkie łódeczki lekko posypujemy oscypkiem.

Piramidy warzywne
W plasterki grubości 1,5cm kroimy: bakłażana, cukinię, kabaczka. Wkładamy do miski – skrapiamy oliwą, solą, sosem sojowym oraz oregano. Odstawiamy na bok, aż puści lekko sok. Możemy dodać również czerwoną paprykę pokrojoną na większe kawałki i kapelusze pieczarek. Następnie patyczek do szaszłyka lekko skracamy. Nadziewamy na nie kolejno: bakłażan, cukinia, kabaczek, papryka i pieczarka. Tak by tworzyły warzywną piramidę. Pieczemy na tacce pod przykryciem folii aluminiowej do miękkości.

Pieczarki portobello faszerowane
Pieczarka portobello to  dobrze już znane w Polsce większe pieczarki hodowlane. Od zwykłej pieczarki różnią się wielkością i delikatnie w smaku – są one nieco mniej intensywne. Faszerować można je praktycznie wszystkim – ja dziś chciałabym zaproponować faszerowanie ich gotowaną kaszą pęczak z drobno posiekanymi pomidorami oraz kolendrą. Zdrowo, kolorowo i bardzo smacznie.

Komentarze