Na polskie drogi
ruszyliśmy wspólnie – wszyscy razem, w jednym wolnym tempie. Zaczęło się od
majówki, potem czerwcówka i tak oto płynnie weszliśmy w sezon grillowy. I trwa.
Trwać będzie aż do pierwszego śniegu najpewniej.. bo my, Polacy grillowanie kochamy!
Ale nie
grillujemy już jak dawniej. Nie używamy tylko kiełbasek i karkówki. Dziś na
grillach możemy przygotować praktycznie wszystko. A co z tęsknotą za grillem
uczynić mają wegetarianie? Dziś kilka pomysłów dla nich, by grillowanie było
również ich sposobem spędzania czasu.
Cukinia z wędzonym
tofu i oscypkiem
Cukinie dokładnie
myjemy, kroimy na pół oraz przekrajamy wzdłuż na łódeczki. Nie obieramy jej ze
skórki – będzie ona dla nas miseczką. Wyjmujemy gniazda nasion. Skrapiamy
kilkoma kroplami soku z cytryny oraz odrobiną oliwy. Drobno pokrojone wędzone
tofu umieszczamy w środku – doprawiamy lekko solą oraz pieprzem. Układamy na
tacce grillowej lub folii aluminiowej. Pieczemy aż do miękkości. Na tarce ścieramy
oscypek. Już miękkie łódeczki lekko posypujemy oscypkiem.
Piramidy warzywne
W plasterki grubości
1,5cm kroimy: bakłażana, cukinię, kabaczka. Wkładamy do miski – skrapiamy oliwą,
solą, sosem sojowym oraz oregano. Odstawiamy na bok, aż puści lekko sok. Możemy
dodać również czerwoną paprykę pokrojoną na większe kawałki i kapelusze
pieczarek. Następnie patyczek do szaszłyka lekko skracamy. Nadziewamy na nie
kolejno: bakłażan, cukinia, kabaczek, papryka i pieczarka. Tak by tworzyły warzywną
piramidę. Pieczemy na tacce pod przykryciem folii aluminiowej do miękkości.
Pieczarki
portobello faszerowane
Pieczarka
portobello to dobrze już znane w Polsce
większe pieczarki hodowlane. Od zwykłej pieczarki różnią się wielkością i
delikatnie w smaku – są one nieco mniej intensywne. Faszerować można je
praktycznie wszystkim – ja dziś chciałabym zaproponować faszerowanie ich
gotowaną kaszą pęczak z drobno posiekanymi pomidorami oraz kolendrą. Zdrowo,
kolorowo i bardzo smacznie.
Komentarze
Prześlij komentarz