Nie baw się jedzeniem! Czyli SZtuka przez duże..

"Nie baw się jedzeniem" | "Jedz szybko, to nie zabawa" - kto usłyszał to choć raz - ręka w górę! Dziś śmiało możemy przyznać, że jedzeniem bawić się można, a nawet trzeba by czerpać z niego jeszcze większą radość :) Dziś dla nas wszystkich - łyk wielkiego świata, garść sztuki i całe morze kulinarnych inspiracji!

1. Dziś jedzeniem możemy bawić się do woli. Po pierwsze sposób podania. Zachęcam Was do eksperymentowania. Niech w niepamięć odejdzie kotlet, grzecznie ułożony obok buraczków i ziemniaków - koniecznie posypanych koperkiem. Bawmy się formą i podawaniem jedzenia. 

Wykorzystujmy deski, słoiki, miski. Malujmy na naszych talerzach prawdziwe dzieła sztuki.

Niechaj przykładem dla nas wszystkich będzie 31 Days of Food - czyli cykl stworzony przez Red Hong Yi - która przez 31 dni bawiła się jedzeniem i tworzyła z niego prawdziwe dzieła sztuki!






 2. Próbuj. Bardzo często spotykam osoby mówiące "Nigdy tego nie jadłam", "Tego bym nie spróbował". Kreatywność wymaga otwarcia się na nowości - zachęcam Was do ich poznawania. Oto lista hit'ów ostatnich miesięcy:

  • Skóra bananów - następnym razem kiedy sięgniesz po banana, nie wyrzucaj skórki. Są one nie tylko jadalne, ale mają również dużo wartości odżywczych. To bogactwo błonnika, witamin C i B-6. Spróbuj zjeść skórkę np. z grilla lub zmiksuj ją z koktajlem. Można ją również upiec lub ugotować.
  • Cykoria -  to idealny zamiennik klasycznej sałaty. Wzbogacisz dzięki niej smak i kolor potrawy. Cykoria to wielkie źródło błonnika, witamin, kwasu foliowego i cynku. Ma bardzo mało kalorii, bo około 21 kcal w 100 gramach. Można jeść i na surowo i np. pieczoną pod beszamelem.
  • Woda po brokułach - gdy ugotujesz brokuły, których teraz coraz więcej z nami, nie wylewaj wody! Jest pełna składników odżywczych i może być stosowana do zup lub sosów. Zielone warzywa uznawane są za te najbardziej wartościowe i część ich składników zostaje rozpuszczona w wodzie podczas gotowania.
  • Rukiew wodna - zdecydowany numer jeden na liście zdrowej żywnościi. Zielone liście rukwi wodnej są idealne do sałatek. Roślina jest łatwa w uprawie nawet na balkonie w zgiełku miejskim. Dodatkowo obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu drugiego.
  • Nieoczyszczony ocet jabłkowy - nie jest tajemniczym składnikiem, ale jego nieoczyszczana wersja jest mało popularna. Tymczasem jest ona bogata w enzymy, których nie znajdziesz w pasteryzowanym wariancie (ponieważ są one niszczone podczas procesu pasteryzacji).
3. Zapach! Zapach jest bardzo istotny. Nim sięgniesz po produkt powąchaj go dokładnie. Zastanów się co czujesz, z czym Ci się kojarzy, jak chciałbyś go połączyć z innymi. Niech inspiracją będzie dla Ciebie Fragrant Harbour - czyli Przystań Zapachów. Tak dokładnie w języku chińskim tłumaczona jest nazwa Hong Kong 香港

Instalacja powstała właśnie w tym mieście i jest niczym innym, jak zapachowym dziełem sztuki, przenoszącym zapachy tego miasta. Powstała z produktów spożywczych dostępnych na straganach tego miasta. 



Pięknego dnia i miłych kulinarnych eksperymentów!

Komentarze