Makaronowy zawrót głowy - czyli krótka ściągawka restauracyjna :)

Kiedyś było lepiej, prościej było. Człowiek nie miał zbyt dużego wyboru - makaron świderki świetnie smakował zarówno z pomidorówką, jak i z truskawkami i serem, a penne można było jeść w studenckich czasach na wszystkie możliwe sposoby - i z olejem, i z czosnkiem i z vegetą. Teraz przyszło nowe, lepsze, zagraniczne, włoskie :) I zawstydza w restauracjach proponując miliony rodzai past - no bo makaronem nie przystoi ich nazywać. A zatem - siedząc w restauracji - wyjmij szybko telefon i sprawdź poniżej, co zamawiasz :)


  • Pasta - makaron
  • Spaghetti - długie cienkie nitki
  • Penne - (z wł. długopis) skośnie cięta rurka
  • Penne rigate - chudsze i nieco dłuższe penne ;)
  • Farfalle - kokardki
  • Linguini - płaskie spaghetti
  • Lasagne - płat makaronu
  • Cannelloni - rurki nadziewane farszem
  • Fusilli - świderki
  • Tagliatelle - płaskie wstążki, często zwinięte w takie motki by łatwiej je było transportować
  • Conchiglioni - (z wł.muszelki) to spore muszelki faszerowane
  • Rotelle - okrągłe, z rozetą w środku - jak małe koła ze szprychami :)
  • Orzo - makaron w formie ziaren ryżu
  • Castellane - rodzaj muszelek, ale podłużne - najlepsze z sosami
  • Riccioli - grube, duże świderki - w różnych kolorach - swego czasu zasypały Lidl w tygodniu włoskim
  • Acini di pepe - maleńkie kuleczki
  • Bucatini - rurki w dziurki
  • Fettucini - wstążki, szersze niż tagliatelle - około 5cm szerokości
  • Ravioli - nadziewane, kwadratowe lub okrągłe pierożki z serem, szpinakiem lub innymi cudami
  • Gnocchi - kopytka, okrągłe kluseczki do sosu
  • Gemelli - dwie zwinięte razem wstążki, po włosku "bliźnięta"
  • Toretellini - małe "uszka" :)
I podstawowe zasady przyrządzania:
  • Al dente - lekko twardy ugotowany makaron
  • Al forno - makaron ugotowany i zapieczony - przez co miękki i zdecydowanie nie al dente ;)
I kilka wskazówek z czym co łączyć:
  • Makarony płaskie, kokardki z sosami śmietanowymi
  • Pierożki kwadratowe i okrągłe oraz "uszka" czyli tortellini i ravioli - najlepiej z sosami na bazie masła np. szałwiowym
  • Penne i wszystkie rurki - z sosami mięsnymi, grzybowymi
  • Długie cienkie makarony z sosami pomidorowymi :)

    Życzę wszystkim cudownych makaronów! Buon Appetito!







Komentarze