Kiedyś było lepiej, prościej było. Człowiek nie miał zbyt dużego wyboru - makaron świderki świetnie smakował zarówno z pomidorówką, jak i z truskawkami i serem, a penne można było jeść w studenckich czasach na wszystkie możliwe sposoby - i z olejem, i z czosnkiem i z vegetą. Teraz przyszło nowe, lepsze, zagraniczne, włoskie :) I zawstydza w restauracjach proponując miliony rodzai past - no bo makaronem nie przystoi ich nazywać. A zatem - siedząc w restauracji - wyjmij szybko telefon i sprawdź poniżej, co zamawiasz :)
- Pasta - makaron
- Spaghetti - długie cienkie nitki
- Penne - (z wł. długopis) skośnie cięta rurka
- Penne rigate - chudsze i nieco dłuższe penne ;)
- Farfalle - kokardki
- Linguini - płaskie spaghetti
- Lasagne - płat makaronu
- Cannelloni - rurki nadziewane farszem
- Fusilli - świderki
- Tagliatelle - płaskie wstążki, często zwinięte w takie motki by łatwiej je było transportować
- Conchiglioni - (z wł.muszelki) to spore muszelki faszerowane
- Rotelle - okrągłe, z rozetą w środku - jak małe koła ze szprychami :)
- Orzo - makaron w formie ziaren ryżu
- Castellane - rodzaj muszelek, ale podłużne - najlepsze z sosami
- Riccioli - grube, duże świderki - w różnych kolorach - swego czasu zasypały Lidl w tygodniu włoskim
- Acini di pepe - maleńkie kuleczki
- Bucatini - rurki w dziurki
- Fettucini - wstążki, szersze niż tagliatelle - około 5cm szerokości
- Ravioli - nadziewane, kwadratowe lub okrągłe pierożki z serem, szpinakiem lub innymi cudami
- Gnocchi - kopytka, okrągłe kluseczki do sosu
- Gemelli - dwie zwinięte razem wstążki, po włosku "bliźnięta"
- Toretellini - małe "uszka" :)
I podstawowe zasady przyrządzania:
- Al dente - lekko twardy ugotowany makaron
- Al forno - makaron ugotowany i zapieczony - przez co miękki i zdecydowanie nie al dente ;)
I kilka wskazówek z czym co łączyć:
- Makarony płaskie, kokardki z sosami śmietanowymi
- Pierożki kwadratowe i okrągłe oraz "uszka" czyli tortellini i ravioli - najlepiej z sosami na bazie masła np. szałwiowym
- Penne i wszystkie rurki - z sosami mięsnymi, grzybowymi
- Długie cienkie makarony z sosami pomidorowymi :)
Życzę wszystkim cudownych makaronów! Buon Appetito!
Komentarze
Prześlij komentarz