Łosoś z rozmarynem, szparagi skropione oliwą i fenkuł pomarańczowy - czyli wiosenny zawrót głowy na talerzu..w 30 minut!




Wiosna wiosna! Piękna pogoda dostarcza nam nie tylko upragnionej witaminy D, ale przede wszystkim pyszne produkty już z nami są i śmiało możemy po nie sięgnąć. Dziś przepis na aromatyczny i pyszny obiad w 30 minut!

Czas start. Zaczynamy od kopru włoskiego - myjemy 2-3 sztuki, kroimy na łódeczki, wkładamy do naczynia żaroodpornego, wyciskamy do niego sok z dwóch pomarańczy, ścieramy z nich skórkę, dolewamy łyżkę oliwy, sól, pieprz i do pieca na 30 minut - 200 stopni.

Kiedy fenkuł już w piecyku, odcinamy fioletowe końce szparagów, obieramy je lekko. Układamy na papierze do pieczenie, solimy, pieprzymy, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika, gdzie miło dusi się nasz fenkuł. Teraz w ogniach piekielnych naszego piecyka mamy i szparagi i koper włoski.

Rybka to łosoś. Dowolnej wielkości kawałek kroimy na porcję. Układamy na folii aluminiowej, na każdy kawałek kładziemy odrobinę cytryny oraz gałązkę rozmarynu. Sól, pieprz, kropla oleju sezamowego oraz kropla oliwy. Dokładamy do piecyka.

Tym oto sposobem: od 7 minut piecze się fenkuł, od 5 minut siedzą w nim szparagi, a kolejne 22 minuty będzie z nimi siedział jeszcze łosoś.

Ha! Mamy teraz aż 22 minuty, które możemy przeznaczyć na relaksujący prysznic, lub w wersji hard na odkurzenie mieszkania - na pewno nie musimy myśleć o obiedzie - no chyba że zapachy nam na to nie pozwolą :)

Po łącznym czasie 30 minut mamy gotowy i zdrowy obiad :)

Smacznego!

Komentarze