Szybki, lecz majestatyczny dorsz dla leniwych..

Dorsz atlantycki.. piękna, drapieżna, silna ryba morska. Występuje w morzach w Europie Północnej oraz w północnej części Oceanu Atlantyckiego - dla przypomnienia jest to drugi co do wielkości ocean na Ziemi. W swojej historii dorsz przyczynił się do tzw. wojen dorszowych pomiędzy Wielką Brytanią a Islandią. Taranowano statki, podcinano sieci, walczono ze sobą - tylko po to by być potęgą w połowie tej zacnej ryby.
Dziś świeżego dorsza możemy dostać w poniedziałki, środy i soboty w sieci Makro, na targach rybnych lub też w małym, magicznym sklepie rybnym ukrytym w centrum Warszawy. I ja właśnie tam, wraz z moimi dwiema koleżankami wybrałam się w celu złowienia polędwicy tej właśnie ryby. 

Polędwica z dorsza, w sosie sezamowo-cytrynowym z orzeszkami ziemnymi

Składniki:
  • Ładny kawałek polędwicy z dorsza, długość około 20 cm dla dwóch osób
  • 4 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 cytryna
  • 4 łyżki solonych orzeszków ziemnych
  • łyżka nasion sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól (odrobina bo orzeszki słone) oraz pieprz
Dodatkowo:
  • Folia aluminiowa
  • Piekarnik ;)
  • Moździerz do utarcia nasion sezamu

Przepis dla leniwych - do zrobienia w 5 minut plus 25 minut w piecu :)

Polędwicę myjemy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem, przecinamy na 2 równe (bądź nie równe jeśli np. partner lub partnerka je więcej) porcje. Kładziemy na folii aluminiowej - świecącą stroną do blaty, matową do ryby. Cytrynę myjemy, kroimy na pół. połowę wyciskamy na rybkę, połowę kroimy w plastry i układamy koło rybki. 4 łyżki orzeszków ziemnych układamy obok rybki. Ucieramy nasiona sezamu i posypujemy startym sezamem całą rybę. Wlewamy łyżkę oleju sezamowego, solimy (troszkę, szczyptę) oraz pieprzymy świeżo startym pieprzem :)

Zawijamy szczelnie folię.

Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25 minut. 

Następnie kładziemy finezyjnie na środku talerza, na górę kładziemy odrobinę orzeszków, które przeszły cytrynowym smakiem i zapachem, stały się miękkie i apetyczne, polewamy odrobiną sosiku z folii, listek bazylii, zdjęcie ;) i gotowe :)

Smacznego!


Komentarze