Dorsz atlantycki.. piękna, drapieżna, silna ryba morska. Występuje w morzach w Europie Północnej oraz w północnej części Oceanu Atlantyckiego - dla przypomnienia jest to drugi co do wielkości ocean na Ziemi. W swojej historii dorsz przyczynił się do tzw. wojen dorszowych pomiędzy Wielką Brytanią a Islandią. Taranowano statki, podcinano sieci, walczono ze sobą - tylko po to by być potęgą w połowie tej zacnej ryby.
Dziś świeżego dorsza możemy dostać w poniedziałki, środy i soboty w sieci Makro, na targach rybnych lub też w małym, magicznym sklepie rybnym ukrytym w centrum Warszawy. I ja właśnie tam, wraz z moimi dwiema koleżankami wybrałam się w celu złowienia polędwicy tej właśnie ryby.
Dziś świeżego dorsza możemy dostać w poniedziałki, środy i soboty w sieci Makro, na targach rybnych lub też w małym, magicznym sklepie rybnym ukrytym w centrum Warszawy. I ja właśnie tam, wraz z moimi dwiema koleżankami wybrałam się w celu złowienia polędwicy tej właśnie ryby.
Polędwica z dorsza, w sosie sezamowo-cytrynowym z orzeszkami ziemnymi
Składniki:
- Ładny kawałek polędwicy z dorsza, długość około 20 cm dla dwóch osób
- 4 łyżki orzeszków ziemnych
- 1 cytryna
- 4 łyżki solonych orzeszków ziemnych
- łyżka nasion sezamu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól (odrobina bo orzeszki słone) oraz pieprz
Dodatkowo:
- Folia aluminiowa
- Piekarnik ;)
- Moździerz do utarcia nasion sezamu
Przepis dla leniwych - do zrobienia w 5 minut plus 25 minut w piecu :)
Polędwicę myjemy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem, przecinamy na 2 równe (bądź nie równe jeśli np. partner lub partnerka je więcej) porcje. Kładziemy na folii aluminiowej - świecącą stroną do blaty, matową do ryby. Cytrynę myjemy, kroimy na pół. połowę wyciskamy na rybkę, połowę kroimy w plastry i układamy koło rybki. 4 łyżki orzeszków ziemnych układamy obok rybki. Ucieramy nasiona sezamu i posypujemy startym sezamem całą rybę. Wlewamy łyżkę oleju sezamowego, solimy (troszkę, szczyptę) oraz pieprzymy świeżo startym pieprzem :)
Zawijamy szczelnie folię.
Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25 minut.
Zawijamy szczelnie folię.
Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 25 minut.
Następnie kładziemy finezyjnie na środku talerza, na górę kładziemy odrobinę orzeszków, które przeszły cytrynowym smakiem i zapachem, stały się miękkie i apetyczne, polewamy odrobiną sosiku z folii, listek bazylii, zdjęcie ;) i gotowe :)
Smacznego!
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz