Krem grzybowo-truflowy z parmezanem


Przepis na krem grzybowo - truflowy z parmezanem
gotowy w 30 minut

Składniki:
1,5 l wody
1 średniej wielkości marchewka
4 obrane ziemniaki, pokrojone w kostkę
kawałek selera 
8 listków bazylii
3 listki pietruszki
7 suszonych borowików
0,5 kg pieczarek
połowa cebuli
1 łyżka masła
1 łyżeczka oliwy truflowej
1 łyżeczka pasty truflowej (to ten czarny kleks)
garść startego parmezanu
1 liść laurowy
szczypta tartej gałki muszkatołowej, sól i pieprz
1 łyżka śmietanki 18% lub 30%

Zaczynamy od: nalania wody do garnka :) Wkładamy do niej: marchewkę pociętą na kawałki, 4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, kawałek selera, bazylię, pietruszkę i suszone borowiki. Dokładamy z 1 liść laurowy - aby wiedzieć dokładnie ile wyłowić z zupy pod konie :) Gotujemy 15 minut. 

Na patelni na 1 łyżce masła podsmażamy cebulkę pokrojoną wraz z obranymi pieczarkami pokrojonymi na kawałki.

Po 15 minutach wyjmujemy liść laurowy z wywaru. Dokładamy pieczarki z patelni z całym masełkiem i cebulą. Gotujemy jeszcze 3 minuty. 

Zdejmujemy z ognia. Dodajemy szczyptę gałki, sól i pieprz do smaku, oraz 1 łyżeczkę oliwy truflowej.

Blenderujemy całość dokładnie. Po odczekaniu 10 minut dodajemy 1 łyżkę śmietanki i mieszamy. Przed podaniem pruszymy lekko utartym parmezanem i dodajemy odrobinę pasty truflowej na wierzch.

Rozkoszujemy się eksplozją smaku :)

Komentarze