Idzie wiosna.. przejrzyj zamrażarkę i rób koktajle!

Końcówka lutego to czas kiedy wszyscy zaczynamy rozmyślać o wiośnie. Szczególnie myślimy o niej rano, nie mogąc wstać z łóżka oraz na spacerach z psem czyniąc slalom po osiedlowych mokrych trawnikach..
To też czas, w którym w naszym organizmie kończą się zapasy witamin i energii, a my śmiało możemy zajrzeć do naszych zamrożonych zapasów - bo przecież wkrótce już nowe świeże owoce zawitają do naszych domów. 

Poniżej pomysły na trzy koktajle: dwa słodkie, jeden wytrawny. Wszystkie przepisy pozwolą Ci wyprodukować około 400 ml koktajlu.
Zapraszam!

1. Kokos spotyka jagodę

300 ml wody kokosowej
szklanka zamrożonych jagód
1 łyżka wiórek kokosowych
1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki
1 banan

Miksujemy, blendujemy i pijemy!

Właściwości: poprawia wzrok, dostarcza potasu, selenu, cynku, miedzi i manganu, oraz witaminy C, A, B, PP.

2. W malinowym chruśniaku 

400 ml kefiru Danone - ma b.dobrą konsystencję do koktajlu
szklanka mrożonych malin
kilka mrożonych truskawek (opcjonalnie)
4 daktyle
1 łyżka nasion Chia

Miksujemy, blendujemy i pijemy!

Właściwości: poprawia nastrój :) to bogactwo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz wielu substancji mineralnych - przede wszystkim potasu, magnezu, wapnia

3. Wytrawny ogórek

300 ml wody mineralnej niegazowanej
1 ogórek świeży obrany ze skórki
1 łyżeczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka sosu sojowego
szczypta soli
szczypta pieprzu lub papryki ostrej

Miksujemy, blendujemy i pijemy!

Właściwości: ogórki zawierają kukurbitacyny - substancje odpowiedzialne za gorzki smak tego warzywa - które mają właściwości przeciwnowotworowe.



Komentarze