Gdy nie ma czasu, ani nadziei na to, że zdążymy przed przyjazdem gości - wówczas do gry wkracza ono - szybkie tiramisu dla szybkożyjących! Zatem zaczynamy!
Składniki:
Przygotuj kawę, taką jaką lubisz - 250 ml, bez mleka. Dodaj do niej 50 ml zimnej wody i 100ml dowolnego likieru - ja dodaję amaretto, lub czasami likieru kokosowego. Wlej całość do miseczki.
Składniki:
- paczka biszkoptów (podłużnych)
- 1 serek mascarpone
- 1 żółtko
- łyżka cukru pudru
- 250ml kawy (może być rozpuszczalna)
- 50ml wody
- 100ml alkoholu jaki jest w domu (lepsze likiery: amaretto, kokosowe, kawowe wszystko oprócz: czystej wódki, wina, whisky i piwa)
- 2 łyżki kakao
Sprzęt:
- mikser
- sitko
- 4 szklanki
- miska do namaczania biszkoptów
Nie mamy czasu więc przepis szybki i konkretny.
Przygotuj kawę, taką jaką lubisz - 250 ml, bez mleka. Dodaj do niej 50 ml zimnej wody i 100ml dowolnego likieru - ja dodaję amaretto, lub czasami likieru kokosowego. Wlej całość do miseczki.
Z jednego żółtka i łyżki cukru pudru zrób kogel-mogel, czyli utrzyj mikserem na białą masę. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj dokładnie.
Przygotuj 4 szklaneczki. Weź biszkopty, namocz je w kawie z wodą i alkoholem, tak aby były dość dobrze nasączone. Wkładaj do miseczek kolejno: 2cm nasączonych biszkoptów, posyp kakao, 1cm mascarpone z koglem-moglem, 2 cm nasączonych biszkoptów, posyp kakao, 2 cm mascarpone z koglem-moglem - posyp kakao. Udekoruj dostępnymi owocami lub listkiem mięty. Wstaw do lodówki :)
A teraz szybko szybko, sprzątaj kakao z blatów kuchennych :)
Gotowe!
A teraz szybko szybko, sprzątaj kakao z blatów kuchennych :)
Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz