Będąc małą dziewczynką, czyli nie tak dawno temu.. marzyłam by mieć własny warzywniak. Nie, nie, wcale nie po to by szerzyć kulturę zdrowego odżywiania, być eco friendly i specjalizować się w sprowadzaniu najlepszego jarmużu w Warszawie... Chciałam mieć warzywniak by z trzech bardzo prostych powodów: a) chciałam mieć kalkulator owinięty w woreczek foliowy b) marzyłam o rękawiczkach bez palców c) i bardzo, ale to bardzo lubiłam widok ziemniaków wypadających ze skrzyni na ziemniaki, nabieranych specjalną szufelką do worka..
A więc dziś nieco więcej o trzecim powodzie mej fascynacji warzywniakami..
Tylko na polskim rynku mamy ponad 120 rodzajów ziemniaków, dlatego w tym miejscu zajmę się tymi najczęściaj spotykanymi i powszechnymi. Podzielić je można na 3 grupy, i to najłatwiejsze kryterium, pomagające przy wyborze do potrawy. Rozpoznanie konkretnych rodzajów ziemniaków jest naprawdę trudne.
Klasa A – sałatkowe, twarde, nie rozpadają się. Mają mało skrobi– takie najlepiej nadają się na sałatki, kartofle smażone i w łupince oraz na grilla. Odmiany: np. Denar, Lord i Vineta.
Klasa B – uniwersalne, średniej twardości. Nie rozpadją się w czasie gotowania, pozostają kruche.Z nich zrobisz wspaniałe frytki, czipsy czy placki, kartofelki z wody i zupy. Doskonałe do duszenia i gotowania. Odmiany: np. Irga, Irys
Klasa C – mączyste, zawierające dużo skrobi, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Doskonałe na babki, farsze, kluski, purée, placki, pyzy, kopytka. Odmiany: Bryza, Gracja czy Tajfun.
Poniżej najpopularniejsze rodzaje dostępne na polskim rynku:
Irys - odmiana o dużych bulwach z jasnożółtą skórką i białym miąższem. Mocno widoczne są u tej odmiany oczka. Są lekko podłużne.
Irga - odmiana jadalna dająca bulwy o regularnym kształcie, większe kuleczki i płyto zagłębionych oczkach - oczka jasne i nie trzeba ich wycinać. Miąższ jasnożółty o niskiej zawartości suchej masy.
Lord - jadalna odmiana typu ogólnoużytkowego i sałatkowego o bardzo dużych, lekko okrągławych bulwach i jasnożółtym miąższu. Odporna na zakażenia wirusowe, lecz podatna na zarazę ziemniaczaną.
Denar - wczesna, bardzo plenna odmiana ogólnoużytkowa, dobra do sałatek. Produkuje bardzo duże, kształtne bulwy o jasnożółtym miąższu i ma się wrażenie, że skórka jest lekko fioletowa.
Vineta - odmiana o typie sałatkowym i ogólnoużytkowym. Nieco okrągłe bulwy maja płytko zagłębione oczka i bardzo żółty miąższ. Skórka ma lekkie pajączki.
Owacja - lekko mączysta odmiana dobra do zup oraz do kopytek. Wytwarza bardzo duże bulwy z jasnożółtym miąższem. Nie ciemnieje po ugotowaniu.
Na frytki, ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi 15-18%:
Innovator oraz Zorba, dostępne głównie przemysłowo.
Na chipsy:
Najlepsze są Lady Rosetta (ziemniaki czerwone o żółtym miąższu) oraz Saturn.
Kupujcie je świadomie, i nie dajcie sobie wmówić, że wszystko to Irys ;)
A więc dziś nieco więcej o trzecim powodzie mej fascynacji warzywniakami..
Tylko na polskim rynku mamy ponad 120 rodzajów ziemniaków, dlatego w tym miejscu zajmę się tymi najczęściaj spotykanymi i powszechnymi. Podzielić je można na 3 grupy, i to najłatwiejsze kryterium, pomagające przy wyborze do potrawy. Rozpoznanie konkretnych rodzajów ziemniaków jest naprawdę trudne.
Klasa A – sałatkowe, twarde, nie rozpadają się. Mają mało skrobi– takie najlepiej nadają się na sałatki, kartofle smażone i w łupince oraz na grilla. Odmiany: np. Denar, Lord i Vineta.
Klasa B – uniwersalne, średniej twardości. Nie rozpadją się w czasie gotowania, pozostają kruche.Z nich zrobisz wspaniałe frytki, czipsy czy placki, kartofelki z wody i zupy. Doskonałe do duszenia i gotowania. Odmiany: np. Irga, Irys
Klasa C – mączyste, zawierające dużo skrobi, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Doskonałe na babki, farsze, kluski, purée, placki, pyzy, kopytka. Odmiany: Bryza, Gracja czy Tajfun.
Poniżej najpopularniejsze rodzaje dostępne na polskim rynku:
Irys - odmiana o dużych bulwach z jasnożółtą skórką i białym miąższem. Mocno widoczne są u tej odmiany oczka. Są lekko podłużne.
Irga - odmiana jadalna dająca bulwy o regularnym kształcie, większe kuleczki i płyto zagłębionych oczkach - oczka jasne i nie trzeba ich wycinać. Miąższ jasnożółty o niskiej zawartości suchej masy.
Lord - jadalna odmiana typu ogólnoużytkowego i sałatkowego o bardzo dużych, lekko okrągławych bulwach i jasnożółtym miąższu. Odporna na zakażenia wirusowe, lecz podatna na zarazę ziemniaczaną.
Denar - wczesna, bardzo plenna odmiana ogólnoużytkowa, dobra do sałatek. Produkuje bardzo duże, kształtne bulwy o jasnożółtym miąższu i ma się wrażenie, że skórka jest lekko fioletowa.
Vineta - odmiana o typie sałatkowym i ogólnoużytkowym. Nieco okrągłe bulwy maja płytko zagłębione oczka i bardzo żółty miąższ. Skórka ma lekkie pajączki.
Owacja - lekko mączysta odmiana dobra do zup oraz do kopytek. Wytwarza bardzo duże bulwy z jasnożółtym miąższem. Nie ciemnieje po ugotowaniu.
Na frytki, ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi 15-18%:
Innovator oraz Zorba, dostępne głównie przemysłowo.
Na chipsy:
Najlepsze są Lady Rosetta (ziemniaki czerwone o żółtym miąższu) oraz Saturn.
Kupujcie je świadomie, i nie dajcie sobie wmówić, że wszystko to Irys ;)
Komentarze
Prześlij komentarz