Rodzaje ziemniaków i ich zastosowanie - z cyklu encyklopedia ziemniaka vol.2

Będąc małą dziewczynką, czyli nie tak dawno temu.. marzyłam by mieć własny warzywniak. Nie, nie, wcale nie po to by szerzyć kulturę zdrowego odżywiania, być eco friendly i specjalizować się w sprowadzaniu najlepszego jarmużu w Warszawie... Chciałam mieć warzywniak by z trzech bardzo prostych powodów: a) chciałam mieć kalkulator owinięty w woreczek foliowy b) marzyłam o rękawiczkach bez palców c) i bardzo, ale to bardzo lubiłam widok ziemniaków wypadających ze skrzyni na ziemniaki, nabieranych specjalną szufelką do worka..
A więc dziś nieco więcej o trzecim powodzie mej fascynacji warzywniakami..

Tylko na polskim rynku mamy ponad 120 rodzajów ziemniaków, dlatego w tym miejscu zajmę się tymi najczęściaj spotykanymi i powszechnymi. Podzielić je można na 3 grupy, i to najłatwiejsze kryterium, pomagające przy wyborze do potrawy. Rozpoznanie konkretnych rodzajów ziemniaków jest naprawdę trudne.

Klasa A – sałatkowe, twarde, nie rozpadają się. Mają mało skrobi– takie najlepiej nadają się na sałatki, kartofle smażone i w łupince oraz na grilla. Odmiany: np. Denar, Lord i Vineta.

Klasa B – uniwersalne, średniej twardości. Nie rozpadją się w czasie gotowania, pozostają kruche.Z nich zrobisz wspaniałe frytki, czipsy czy placki, kartofelki z wody i zupy. Doskonałe do duszenia i gotowania. Odmiany: np. Irga, Irys

Klasa C – mączyste, zawierające dużo skrobi, łatwo rozpadające się, o jasnym i sypkim miąższu. Doskonałe na babki, farsze, kluski, purée, placki, pyzy, kopytka. Odmiany: Bryza, Gracja czy Tajfun.

Poniżej najpopularniejsze rodzaje dostępne na polskim rynku:

Irys - odmiana o dużych bulwach z jasnożółtą skórką i białym miąższem. Mocno widoczne są u tej odmiany oczka. Są lekko podłużne.


Irga - odmiana jadalna dająca bulwy o regularnym kształcie, większe kuleczki i płyto zagłębionych oczkach - oczka jasne i nie trzeba ich wycinać. Miąższ jasnożółty o niskiej zawartości suchej masy.


Lord - jadalna odmiana typu ogólnoużytkowego i sałatkowego o bardzo dużych, lekko okrągławych bulwach i jasnożółtym miąższu. Odporna na zakażenia wirusowe, lecz podatna na zarazę ziemniaczaną.


Denar - wczesna, bardzo plenna odmiana ogólnoużytkowa, dobra do sałatek. Produkuje bardzo duże, kształtne  bulwy o jasnożółtym miąższu i ma się wrażenie, że skórka jest lekko fioletowa.

Vineta - odmiana o typie sałatkowym i ogólnoużytkowym. Nieco okrągłe bulwy maja płytko zagłębione oczka i bardzo żółty miąższ. Skórka ma lekkie pajączki.

Owacja - lekko mączysta odmiana dobra do zup oraz do kopytek. Wytwarza bardzo duże bulwy z jasnożółtym miąższem. Nie ciemnieje po ugotowaniu.

Na frytki, ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi 15-18%:
Innovator oraz Zorba, dostępne głównie przemysłowo.

Na chipsy:
Najlepsze są Lady Rosetta (ziemniaki czerwone o żółtym miąższu) oraz Saturn.

Kupujcie je świadomie, i nie dajcie sobie wmówić, że wszystko to Irys ;)



Komentarze