Staropolskie pierniczki dojrzewające

Pierniczki.. to świąteczna przekąska, która jest cudownym dopełnieniem zimowej herbaty lub kieliszeczka nalewki. Kruche, pięknie udekorowane, inne w każdym polskim domu, wypełnione aromatem i miłością. 


Staropolskie pierniczki długodojrzewające to także aktywność dla nas na praktycznie cały grudzień.
Na początku grudnia robimy ciasto, później zaglądamy jak się ma przez kolejne dwa tygodnie, codziennie przypominając mu, że niedługo je zjemy, aż po wycinanie, pieczenie i rodzinne ich dekorowanie. 

Czas przygotowania: jak by nie liczyć - miesiąc :) no - 3 tygodnie
Trudność: Średnie
Koszt:

Składniki na pierniki:
  • 500g mąki tortowej
  • 250ml miodu
  • szklanka cukru
  • 125g smalcu - można zastąpić roztopionym masłem, margaryną
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka mielonego imbiru

A teraz co z tym wszystkim zrobić..



W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Przekładamy do naczynia, które nie będzie nam potrzebne przez najbliższe 2-3 tygodnie. Zawijamy folią spożywczą, ściereczką bawełnianą i zostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 tygodnie.

Zaglądamy do ciasta i mówimy do niego - nie jest to niezbędny etap :)

Po upływie tego czasu nasza miska, rondelek może wrócić do domu, gdzie jej zawartość zostanie przemieniona w pierniczki. Później pozostaje już tylko rozwałkować ciasto na grubość pół centymetra i wycinać pierniczki. Pieczemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Układając pierniczki na blasze należy zostawić dość duże przerwy - uwaga mocno rosną!

Pozostaje już tylko udekorować pierniczki, czy to w samotności (mało polecane) czy wraz ze przyjaciółmi i rodziną (rekomendowane rozwiązanie) za pomocą lukru cytrynowego, posypek, pisaków cukrowych i wszystkich bajerów, które są dla nas dostępne w naszym konsumpcyjnym świecie zakupów!

Smacznego i wesołego dekorowania! 

Komentarze